İstanbul,

Göztepe mh. Kadıköy

Pzt–Paz : 00:00 - 23:59

24 Saat Hizmet

SAĞLIĞINIZI FORMDA TUTMAK VE HASTALIKTAN KURTULMAK SİZİN İÇİNİZDE.Sayfa 4

Önceki yazımızda; yaşam sürecince iki yöntemi iyi yapmayan kişilerin, sağlığının iyi olmasının mümkün olmadığı gibi her türlü hastalığa yakalanmasının kaçınılmaz olduğunu, ifade etmiştim.

   Bu iki yöntemi iyi uygulamak yani, kişinin iyi beslenmesi ve aşılarının yaptırması kendi isteği ve iradesi ile olur. Kişiye beslenme konusunda öneri verebilirsiniz ama içinden gelmiyorsa ve kendi isteği yok ise en güzel yemeği de verseniz zorla yediremezsiniz. Aynı şekilde hastalıktan korunmak için aşı önerebilirsiniz ama kişi yaptırmak istemiyorsa zorla yaptıramazsınız. Aynı şekilde sigara, alkol, uyuşturucu gibi sağlığı bozan alışkanlıkları kazanması veya bırakması da kendi isteği ile olur. Dolayısıyla kişinin sağlıklı yaşam sürdürmesi kendi isteği ve iradesi ile olur. Yani içinden gelmesi gerekir.

     Beslenme ve aşı yaptırmak hastalıklardan korunmak için olmaz ise, olmazdır. Bu iki faktörün yanında yaşam kalitesini artıran temizliği yani hijyeni unutmamak gerekir.                                

   Hijyen yani temizlik; insanı, insan yapan en önemli faktörlerden, meziyetlerden biridir. Temizlik genel vücut temizliği yanında yiyecek ve giyeceğimiz gibi vücudumuza temas edecek her türlü cismin temiz olması gerekir.      

    Vücut temizliğinde en sık kullandığımız ellerimizin temiz olması bunların başında gelir. Yemekten önce ve sonra eller sabunlu su ile yıkanmalı. Temiz olmayan yani mikrobik bir yere temas ettiğinizi düşünüyorsanız mutlaka sabunlu su ile ellerinizi yıkamalısınız. Eğer bulunduğunuz ortamda sabunlu su ile yıkama imkânı yok ise dezenfektan ile eller temizlenmelidir. Mikropların en önemli giriş yolu olan ağız ve diş temizliği her yemekten sonra yapılmalı, dişler fırçalanmalıdır. Ayrıca vücudumuzda mikrobik barınmaya elverişli olan bölgeler, saçlı deri, koltuk altı, kasık bölgesi, ayak gibi yerlerin rutin temizliğinin yapılması gerekir.

   Vücut hijyeni yaparken yiyeceklerinde hijyenik olması gerekir. Sebze ve meyvelerin iyi yıkamadan yenmemeli. Hayvansal gıdaların taze ve iyi pişmiş olması gerekir. Uzun süre beklemiş veya açıkta kalmış yemekleri yemeyiniz. Ev dışında özellikle hayvansal gıdalı yemekler yerken tadında veya kokusunda şüpheniz varsa o yiyeceği yemeyiniz.

    Giyeceklerimizin ve kullandığımız eşyalarında de temiz olması gerekir. Alerjik veya sağlığımızı bozacak giysilerden uzak durmalı. Giysilerin çok dar olması kan dolaşımının bozulması yönünden risklidir. Onun için rahat giysiler tercih etmeliyiz. Yatak, yorgan, çarşaf yastık ve havlu gibi kullandığımız eşyaların temiz olmasına özen göstermeliyiz.

   Özetle; beslenme, aşılama ve hijyenik olmak kişinin kendi isteği ve iradesi ile olur. Biz kendi içimizdeki istek ve irademizi iyi yönetebilirsek yaşamımızın sağlıklı olmasını sağlarız. İçimizdeki istek ve iradeyi iyi kullanamazsak yaşamımızı sağlıksız sürdürmek zorunda kalırız.

X